Omtale

Frivillignets medlemsblad Frivillig har lavet et interview med et af vore match i Venskabsfamilier i Gladsaxe. Interviewet blev bragt i maj 2013.

Se hele bladet her.

Her kan I læse interviewet med Charlotte Kobli fra Elfenbenskysten og danske Birgitte Fjord, og hvad de hver især og sammen får ud af deres nye relation som er blevet til et varmt venskab.

Foto Thomas Evaldsen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Foto: Thomas Evaldsen

”Nu kan jeg bruge min erfaring” 

 Af Bente Bækgaard

Med hjælp fra sin kontaktperson, Birgitte, har Charlotte genoptaget sin interesse for batik og opstarter batikprojekt i Søborg.

Smukke mønstre og flotte farver pryder stuebordet hos Charlotte og Joachim i Søborg. Charlotte har lagt et udvalg af alt det batikfarvede tøj frem, hun har produceret inden for de sidste måneder.

”Det er rigtig dejligt, at jeg igen er kommet i gang med at lave batik. I Elfenbenskysten, hvor vi kommer fra, arbejdede jeg professionelt med batik, men her i Danmark var det lidt svært, for jeg kunne ikke finde plads, og jeg vidste ikke rigtigt, hvordan jeg skulle gribe det an,” siger Charlotte.

Det er Charlottes kontaktperson, Birgitte, der har hjulpet hende i gang med batikken igen:

”Da jeg lærte Charlotte at kende, tænkte jeg, at noget af det, som var oplagt at hjælpe Charlotte i gang med, var batik. Så jeg kontaktede Telefonfabrikken– Gladsaxe Kulturhus, som har lokaler, de udlåner til foreninger, og Charlotte fik lov til at bruge lokalerne alle ledige lørdage frem til sommerferien,” fortæller Birgitte.

Batikaktiviteterne i kulturhuset førte hurtigt nye ting med sig. Lederen af et oplysningsforbund fik øje på Charlottes talenter og tilbød hende et weekendkursus som underviser i batikfarvning.

”Jeg var rigtig glad for at få tilbuddet, men det kan desværre ikke lade sig gøre lige nu, fordi jeg er på kontanthjælp og i gang med uddannelse,” siger Charlotte.

Batikprojekt

Samtidigt havde Charlotte og Birgitte ansøgt Dansk Flygtningehjælps frivilligpulje om støtte til et batikprojekt og fået bevilget 6.000 kroner. Batikprojektet er for deltagere med forskellig etnisk baggrund og skal foregå i Gladsaxe Kulturhus med Charlotte som inspirator og underviser. 

”Det er rigtig dejligt, at vi har fået penge til det, for nu kan jeg bruge min erfaring med batik mere aktivt. Det er rigtig godt, at Dansk Flygtningehjælp hjælper os på den måde,” siger Charlotte. På Verdenskulturfestivalen i Gladsaxe Kommune, som bliver afholdt 1. juni,vil Charlotte sælge bl.a. tøj, tasker og tørklæder lavet af nogle af de tekstiler, der er blevet produceret i projektet.

Birgitte og Charlotte har kendt hinanden siden januar 2013, hvor deres familier blev matchet som netværksfamilier i et samarbejde mellem Frivillignet i Dansk Flygtningehjælp og Gladsaxe Kommune. Formålet med samarbejdet er at etablere netværksfamilier mellem frivillige og flygtning og udlændinge i kommunen. Hos kommunen sætter man pris på muligheden for at inddrage civilsamfundet i integrationsopgaven:

”Vi er gået ind i samarbejdet, fordi vi tror på, at det letter integrationen at inddrage civilsamfundet, så de flygtninge, der kommer hertil, møder andre end kommunale medarbejdere, og vi er godt tilfredse med fremdriften i projektet. Vi tilbyder netværksfamilier til både flygtninge og indvandrere i kommunen, og der er indtil flere, der har taget godt imod det,” siger Birgitte Vallø, som er udviklingskonsulent i Gladsaxe Kommune.

Charlotte og Birgitte mødes cirka to gange om ugen og har løbende kontakt over telefon og mail.

”Birgitte hjælper os med mange forskellige ting, blandt andet kontakt til kommunen osv. Det er en stor hjælp for os, for vi kender det ikke så godt,” siger Charlotte. Hun fortæller, at Birgitte blandt andet har hjulpet Danielle, Charlottes datter, med at få udbetalt korrekt løn fra sin arbejdsplads, og at hun hjulpet Ruth, en anden af døtrene, som danser, med at få en aftale med kulturhuset om at låne deres lokaler til dans.

”Der er ingen tvivl om, at venskabet med Birgittes og hendes familie, betyder rigtig meget for os. Vi kender ikke så mange her og har svært ved at forstå sproget, men Birgitte er ikke bare praktisk hjælp. Hun og hendes familie er meget søde og hjælpsomme, og det betyder meget for os,” siger Charlotte.

Også for Birgitte har kontakten med Charlotte stor betydning:

”For mig og min familie har det været en stor fornøjelse at lære Charlotte og hendes familie at kende. Min mand og har jeg begge boet langt uden for Danmarks grænser i nogle år, og vi har savnet et pust ude fra ”den store verden” i vores liv her i Danmark. Det får vi i samværet med Charlotte og Joachim,” siger hun og nævner sin datters 10 års fødselsdag som et godt eksempel:

”Charlotte og hendes familie var med i sidste uge, da vi fejrede vores datters 10 års fødselsdag. Det var en stor oplevelse for alle. Ikke mindst for min mor på 77 år, som var den første på dansegulvet, da der blev spillet op til afrikansk dans.”